ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ 8:  ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΣΥΜΠΛΕΚΤΗΣ !

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ 8: ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΣΥΜΠΛΕΚΤΗΣ !

Τι είναι ο συμπλέκτης:

Ο συμπλέκτης αποτελείται στην ουσία από ένα δίσκο με υψηλό συντελεστή τριβής και το πλατό, ένα εξάρτημα σε μορφή δίσκου το οποίο είναι βιδωμένο στον σφόνδυλο του κινητήρα, προέκταση του στροφαλοφόρου άξονα, και περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα που περιστρέφεται και ο κινητήρας.Ο ρόλος του συμπλέκτη είναι να μεταφέρει τη ροπή του κινητήρα, δια μέσου του κιβωτίου, στους δύο ή τους τέσσερις κινητήριους τροχούς. 

Με την πάροδο του χρόνου, ο συμπλέκτης φθείρεται και ως αποτέλεσμα χάνει από την απόδοσή του. 

Συμπτώματα Φθοράς:

1. Θόρυβος

2. Οι δονήσεις του πεντάλ και το λεγόμενο «πατινάρισμα», δηλαδή το φαινόμενο που ο δίσκος έχει φθαρεί τόσο που θα γλιστράει πάνω στο πλατό με αποτέλεσμα να μην δίνει την απαραίτητη ροπή στον κινητήριο άξονα.

Πώς ελέγχω αν ο συμπλέκτης χρήζει αντικατάστασης;

1. Η Σωστή Σύμπλεξη

Όταν βρίσκεσαι εν κινήσει, πάτα το συμπλέκτη και βάλε την επόμενη ταχύτητα στο κιβώτιο. Η επιλογή της σχέσης πρέπει να γίνει εύκολα και χωρίς θορύβους, διαβαθμίσεις σκληρότητας ή άλλα σημάδια που να υποδηλώνουν έντονες τριβές. Αν αισθάνεσαι το πεντάλ του συμπλέκτη πολύ βαρύ και δεν εμπλέκεται σωστά, δηλαδή κάπου στο μέσο της διαδρομής του πεντάλ, αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να αλλαχθεί. Όσο πιο άμεσα τον αντικαταστήσεις, τόσο το καλύτερο!

2. Ξεκίνα με «3η»

Όντας σταματημένος, βάλε 3η ταχύτητα, ανέβασε λίγο τις στροφές του κινητήρα πατώντας το γκάζι και σιγά-σιγά άσε το συμπλέκτη. Το αυτοκίνητο, αν και πολύ αργά, πρέπει να ξεκινήσει να κινείται. Αν ακούσεις θόρυβο, αν σου μυρίσει καμένο ή αν αρχίσουν οι στροφές να ανεβαίνουν χωρίς όμως το αυτοκίνητο να κινείται, τότε ο συμπλέκτης πρέπει να αλλαχθεί.

3. Απότομο «κατέβασμα»

Ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει με 3η ταχύτητα, «κατέβασε» σε 2α και άσε απότομα το συμπλέκτη. Αν οι στροφές του κινητήρα δεν ανέβουν απότομα και παραμείνουν στο χαμηλό τους φάσμα, τότε αυτή είναι μια καλή ένδειξη για να πας στο συνεργείο και να κάνεις αλλαγή δίσκου πλατό! 

All comments