ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ 13: ΨΑΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΗΡΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ 13: ΨΑΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΗΡΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

Ψαλίδια

Τα ψαλίδια στην ουσία αποτελούν τη βάση του συστήματος ανάρτησης και συνδέουν τους τροχούς με το αμάξωμα. Στηρίζονται πάνω σε ελαστικά και μεταλλικά σινεμπλόκ (silent blocks), τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν στην ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου.

Ο εχθρός των ψαλιδιών, αλλά και των αναρτήσεων, είναι οι λακκούβες στους δρόμους. Γι ‘αυτό το λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείς, ώστε να αποφεύγεις τέτοιου είδους εμπόδια, τα οποία στους ελληνικούς δρόμους υπάρχουν σε αφθονία. Συνεχή χτυπήματα από λακκούβες, σαμαράκια ή άλλου είδους εξογκώματα, μπορούν να καταστρέψουν τα ψαλίδια της ανάρτησης και να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση κύλισης αλλά και την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Ελατήρια

Τα ελατήρια της ανάρτησης κρατούν στην ουσία το βάρος του αμαξώματος διατηρώντας το σε σωστό ύψος από το δρόμο. Επιπλέον εξασφαλίζουν τον έλεγχο στην κατεύθυνση που δίνει ο οδηγός μέσω του τιμονιού.

Υπάρχον πολλοί λόγοι που τα ελατήρια πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου, τα χάνουν την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα, μετά από μια ταλάντωση, να μην επανέρχονται στο αρχικό τους ύψος. Αυτός είναι και ο λόγος που τα χρησιμοποιημένα ελατήρια σε σχέση με τα καινούρια έχουν μεγαλύτερο μήκος.

Αν επιλέξεις να τα αντικαταστήσεις, έχε στο νου σου ότι πρέπει να τα αντικαταστήσεις και τις δύο πλευρές (δεξιά και αριστερά) διότι σε άλλη περίπτωση θα προκληθεί έλλειψη ισορροπίας των τροχών. Επίσης καλό είναι η αντικατάστασή τους να συνδυάζεται και με την αντικατάσταση των αμορτισέρ.

All comments