Μετά τις διακοπές, φθινοπωρινός έλεγχος!

Μετά τις διακοπές, φθινοπωρινός έλεγχος!

Το καλοκαίρι είναι σε γενικές γραμμές η πιο δύσκολη εποχή για το αυτοκίνητο σου. Βλέπεις η οδήγηση σε off road οδόστρωμα, τα πολλά χιλιόμετρα υπό συνθήκες καύσωνα το ζόρισαν. Τώρα λοιπόν που γύρισες χρειάζεται ένας έλεγχος ενόψει του φθινοπώρου.

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος

• Μπαταρία: Μαζί με το κλιματιστικό, δούλεψε και αυτή υπερωρίες το καλοκαίρι. Οι ειδικοί θα βεβαιωθούν ότι η μίζα δεν αργεί να γυρίσει τον κινητήρα και πως η στάθμη των φώτων δεν πέφτει όταν χρησιμοποιούνται τα υπόλοιπα συστήματα.

Λιπαντικά & Λοιπά υγρά: Ελέγχεται η στάθμη και η κατάσταση τους

• Σωληνώσεις: Οι τεχνικοί τσεκάρουν τους σφιγκτήρες και ψάχνουν πιθανές διαρροές.

• Ελαστικά: Τα βάλανε με τη ζέστη, κατάφεραν να βρουν πρόσφυση στη γλιστερή καλοκαιρινή άσφαλτο, επιβίωσαν μερικές λακούβες και χωματόδρομους... Λογικό δεν είναι να χρειάζονται έναν έλεγχο; Είναι πιθανό να έχουν χαμηλή πίεση, αφού οι αλλαγές θερμοκρασίας τείνουν να την ρίχνουν, ενώ μπορεί το βάθος του πέλματος να έχει ακόμα «ψωμί» μέχρι την ένδειξη αλλαγής. Επίσης η φθορά μπορεί να είναι ομοιόμορφη και να μην υπάρχουν σκισίματα ή «καρούμπαλα». 

Καθαριστήρες: Μπορεί να μην χρειάστηκαν ιδιαίτερα, αλλά ο καύσωνας δεν είναι ο καλύτερος φίλος των μάκτρων, ενώ σκόνες και πευκοβελόνες είχαν την ευκαιρία να τα πληγώσουν περισσότερο. Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθείς ότι τα μάκτρα είναι σε καλή κατάσταση και πως τα μπεκ ψεκασμού είναι σωστά κεντραρισμένα. 

• Σύστημα πλύσης: Γίνεται έλεγχος για πιθανή φράξη στα μπεκ και ρύθμιση γωνίας. 

• Κλιματισμός: Αν και το καλοκαίρι πέρασε ο κλιματισμός πρέπει να λειτουργεί σωστά και το φθινόπωρο για να απομακρύνεται άμεσα η υγρασία από τον αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και καθαρίζει τα τζάμια, δίνοντας σου τη δυνατότητα να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην οδήγηση. Άρα ελέγχεται η απόδοση αλλά και η στάθμη του φρέον.

• Φρένα: Όπως και όλα τα υπόλοιπα συστήματα του αυτοκινήτου σου, το σύστημα των φρένων θα πρέπει να λειτουργεί άριστα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα έχεις κανένα απρόοπτο στο δρόμο, θα πρέπει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των φρένων, των δίσκων και των υλικών τριβής. Επίσης, δεν πρέπει να παραληφθεί σε καμία περίπτωση και ο έλεγχος της στάθμης των υγρών φρένων. 

• Ηλεκτρικά: Επαληθεύεται η σωστή λειτουργία τους. 

All comments