5 Σημάδια που "προδίδουν" πρόβλημα στον κινητήρα

5 Σημάδια που "προδίδουν" πρόβλημα στον κινητήρα

Το πόσο σημαντικό είναι να προσέχεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου είναι δεδομένο. Παρόλ’ αυτά, αρκετές φορές το αυτοκίνητο σου «δείχνει» προειδοποιητικά σημάδια πριν γίνει ζημιά στον κινητήρα κι εσύ αδυνατείς να τα αναγνωρίσεις. Μάθε εδώ, τα 5 σημάδια που σου δείχνουν ότι θα προκληθεί ζημιά στον κινητήρα. 

Ποιοι είναι τα 5 σημάδια που σε προϊδεάζουν για ζημιά στον κινητήρα;  

Σημάδι NO1: Παρατήρησε τον ήχο του αυτοκινήτου 

Ένας πρώτος τρόπος για να καταλάβεις ότι θα προκληθεί ζημιά στον κινητήρα είναι να αρχίσεις να παρατηρείς τον ήχο του αυτοκινήτου. Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να το καταλάβεις αν σπαταλάς πολύ ώρα σε αυτό, δεδομένου ότι σου είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζεις τον σηνηθισμένο ήχο του. Όπως και να έχει, αν αρχίσεις να παρατηρείς κάποιον «ύποπτο» ήχο, μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον μηχανικό και να μην το αμελήσεις πριν να προκληθεί κάποια ζημιά. 

Extra hint: Παρατήρησε αν ο ήχος είναι σαν «χτύπημα» 

Αν πρόκειται για ήχο που ακούγεται σαν κάποιος να «χτυπάει» θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση. Ένας τέτοιος ήχος, μπορεί να σημαίνει ότι τα ρουλεμάν των ράβδων έχουν φθαρεί ή έχουν χαλαρώσει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταστραφούν ολοκληρωτικά. Η οδήγηση σε μία τέτοια κατάσταση, δεν συνίσταται μέχρι να δει το αυτοκίνητο κάποιος ειδικός και να επισκευαστεί η ζημιά πλήρως. 

Σημάδι NO2: Βγάζει υπερβολικό καπνό η εξάτμιση του αυτοκινήτου; 

Γενικότερα, ο καπνός από τον σωλήνα εξαγωγής δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, αν ο κινητήρας αρχίσει να βγάζει μπλε, μαύρο ή άσπρο καπνό, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο πρέπει και να επιλυθεί. 

Αν είναι μπλε: Αν ο καπνός είναι μπλε τότε αυτό σημαίνει ότι το λάδι διαφεύγει από τον κινητήρα και καίγεται παράλληλα με τα καύσιμα. Μία γρήγορη λύση θα ήταν να συνεχίσεις να προσθέτεις λάδι κινητήρα στο στροφαλοθάλαμο, όπως και να έχει όμως η ζημιά θα πρέπει να επιδιορθωθεί. 

Αν είναι άσπρος: Ο άσπρος καπνός είναι σημάδι ότι είτε η συμπύκνωση νερού είτε το αντιψυκτικό, συνδυάζονται με την τροφοδοσία καυσίμου. Η συμπλήρωση ψυκτικού υγρού ή αντιψυκτικού θα ήταν μία προσωρινή λύση που θα αποτρέψει από την υπερθέρμανση, όμως ένας επαγγελματικός έλεγχος θα ήταν μία πιο σοφή λύση. 

Αν είναι μαύρος: Αν αρχίσεις να βλέπεις μαύρο καπνό που δεν καθαρίζει ενώ ο κινητήρας θερμαίνεται, τότε αυτό ίσως να σημαίνει ότι το φίλτρο αέρα έχει φράξει. Σε αυτή την περίπτωση μία απλή αντικατάσταση φίλτρου αέρα ίσως να πιάσει τόπο. Αν όχι, τότε ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα στην αναλογία φίλτρου και καυσίμου. 

Σημάδι NO3: Μήπως έχει ανάψει η λυχνία του κινητήρα στο καντράν; 

Η λυχνία του κινητήρα στο καντράν είναι μία προειδοποιητική ένδειξη, η οποία ενεργοποιείται από την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του αυτοκινήτου. Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να ανάψει αυτή η λυχνία είναι οι παρακάτω: 

- Φθαρμένα ή κατεστραμμένα μπουζί. 

- Το καπάκι πλήρωσης καυσίμου δεν έχει αντικατασταθεί σωστά. 

- Έχει καταστραφεί ο αισθητήρας οξυγόνου και χρειάζεται αντικατάσταση. 

- Ο αισθητήρας ροής αέρα έχει καταστραφεί και χρειάζεται αντικατάσταση. 

- Το μπεκ ψεκασμού είναι ελαττωματικό. 

- Ο θερμοστάτης είναι ελαττωματικός. 

Extra hint: Διάβασε επίσης «Οι ενδείξεις στο καντράν του αυτοκινήτου και η σημασία τους»

Σημάδι NO4: Μήπως έχεις παρατηρήσει λάδια ή υγρά κάτω από το σταθμευμένο σου όχημα; 

Μην το αμελήσεις! Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα όπως διαρρορή λαδιού ή ψυκτικού/ αντιψυκτικού. 

Σημάδι NO5: Αισθάνεσαι ότι ο κινητήρας έχει χάσει την ισχύ του; 

Μήπως έχεις αρχίσει αισθάνεσαι το αυτόκινητό σου διαφορετικό κατά την οδήγηση; Μήπως υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση όταν πατάς το γκάζι ή ακούγεται τραχύ κατά το ρελαντί; Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις ενός υποκείμενου προβλήματος στον κινητήρα

Hint: Προσπάθησε να επιλύσεις μικρά προβλήματα όπως ένα βρώμικο φίλτρο αέρα για να αποτρέψεις να αναπτυχθούν μεγαλύτερα προβλήματα. Οτιδήποτε παρατηρήσεις πάνω στο αυτοκίνητο σου, μην το αμελήσεις και ενημέρωσε τον μηχανικό σου! 

Θυμήσου! Μπες στο www.autoplanet.gr κι επέλεξε το μοντέλο και τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου για να βρεις τα ανταλλακτικά που χρειάζεσαι εύκολα και στις πιο προσιτές τιμές της αγοράς

All comments