Γιατί να αντικαταστήσεις τις λάμπες του αυτοκινήτου πριν καούν;

Γιατί να αντικαταστήσεις τις λάμπες του αυτοκινήτου πριν καούν;

Τις περισσότερες φορές οι οδηγοί αντικαθιστούν τις λάμπες στο αυτοκίνητο μόνο αν αυτές καούν και πάψουν να λειτουργούν. Ωστόσο, αυτό είναι ένα συχνό λάθος. Γιατί να αντικαταστήσεις τις  λάμπες του αυτοκινήτου πριν καούν; 

Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής της λάμπας 

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η διάρκεια ζωής της λάμπας εξαρτάται από δύο κύριους παράγοντες και με βάση αυτούς μπορείς να υπολογίσεις στο περίπου το χρονικό διάστημα ζωής τους και να μεριμνήσεις για την έγκαιρη αντικατάστασή τους. Αυτοί οι παράγοντες είναι οι εξής: 

1.Πως οδηγείς; 

Το πως οδηγείς είναι ο πρώτος σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της λάμπας. Αν για παράδειγμα οδηγείς περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορείς να αναμένεις ότι τα φώτα σου δε θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από έναν οδηγό που χρησιμοποιεί τα φώτα μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ομοίως αν οι προβολείς χρησιμοποιούνται και είναι αναμένοι καθόλη τη διάρκεια της μέρας, τότε αυτό θα μειώσει την απόδοση και την διάρκεια ζωής τους. 

2.Που οδηγείς; 

Το που οδηγείς είναι ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της λάμπας. Αυτό έχει να κάνεις με  τους δρόμους στους οποίους οδηγείς. Δηλαδή,  αν οδηγείς σε δρόμους με λακούβες και μη στρωτές επιφάνειες η διάρκεια ζωής των λάμπτήρων θα μειωθεί καθώς λόγω των τρανταγμάτων υποβαθμίζεται η ποιότητά τους. 

Hint: Για να κερδίσεις λίγο περισσότερη ποιότητα ζωής της λάμπας σου, μπορείς να προμηθευτείς ειδικούς λαμπτήρες αυτοκινήτου που έχουν αντοχή στους κραδασμούς

Γιατί να αντικαταστήσεις τις λάμπες σου σε ζευγάρια; 

Προτείνεται να γίνεται η αντικατάσταση των λαμπτήρων σε ζευγάρια για δύο λόγους: 

1ον Η αντικατάσταση του ενός μόνο λαμπτήρα, μπορεί να οδηγήσει σε μία απρόβλεπτη δέσμη φωτός κι έτσι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια σου, εφόσον δεν θα υπάρχει η σωστή και κατάλληλη ορατότητα. 

2ον Είναι πιθανόν εφόσον η μία λάμπα του αυτοκινήτου κάηκε, να καεί μετά από λίγο χρονικό διάστημα και η άλλη. Επομένως, για να μην μείνεις με μία λάμπα ενώ οδηγείς το βράδυ, είναι καλό να αντικαταστήσεις και τις δύο λάμπες μαζί. 

Hint: Αντικαθιστώντας τις λάμπες του αυτοκινήτου σε ζευγάρια, θα κερδίσεις σχεδόν ίδια ορατότητα καθώς οι λάμπες θα έχουν την ίδια απόδοση. Έτσι, η νυχτερινή οδήγηση θα γίνει πιο ασφαλής έχοντας την σωστή ορατότητα και από τα δύο φανάρια του αυτοκινήτου. 

Extra Hint: Αν σκοπεύεις να αντικαταστήσεις τους λαμπτήρες του αυτοκινήτου σου, επέλεξε τις λάμπες από Philips και Osram και επωφελήσου με 35% έκπτωση, η οποία ισχύει μέχρι και τέλη Οκτώμβρη! 

Γιατί να αντικαταστήσεις τις λάμπες του αυτοκινήτου πριν καούν; 

Το πότε θα καεί μία λάμπα στο αυτοκίνητο έχει να κάνει με τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν ότι επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής της λάμπας αλλά και τη διάρκεια ζωής της ίδιας της λάμπας. Θα πρέπει λοιπόν να λάβεις υπόψη σου όλα αυτά για να προβλέψεις το πότε θα «καταρεύσουν» οι λάμπες του αυτοκινήτου και να τις αντικαταστήσεις εγκαίρως. 

Hint: Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων σου, μπορείς να επιλέξεις λαμπτήρες που προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η Osram και η Philips έχουν δημιουργήσει τις σειρές Ultra life και Longlife Ecovision αντίστοιχα που προσδίδουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από μία standard λάμπα

Η ορατότητα στον δρόμο, είναι θέμα οδικής ασφάλειας τόσο για εσένα όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς. Η αντικατάσταση επομένως των λαμπτήρων πριν καούν είναι σημαντική, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να μείνεις χωρίς φώτα εν ώρα νυχτερινής οδήγησης. 

Μην ξεχνάς! Οι λάμπες της Philips και της Osram έχουν 35% έκπτωση έως και το τέλος του Οκτώμβρη! 

All comments