Πως να κάνεις service στο αυτοκίνητο μόνος σου!

Πως να κάνεις service στο αυτοκίνητο μόνος σου!

Εάν σου αρέσει να περνάς χρόνο με το αυτοκίνητο σου και θα ήθελες να εξοικονομήσεις χρήματα, τότε ίσως έχεις αναρωτηθεί αν μπορείς να κάνεις service μόνος σου για γλυτώσεις έτσι μερικά χρήματα. Το να κάνεις service στο γκαράζ του σπιτιού σου είναι μία εξαιρετική ιδέα για να επιτύχεις κάτι τέτοιο αλλά και να μάθεις περισσότερα πράγματα γι΄αυτό. Πως να κάνεις λοιπόν service στο αυτοκίνητό μόνος σου; 

Μπορείς να κάνεις service στο αυτοκίνητο μόνος σου; 

Με τα κατάλληλα εργαλεία, όρεξη για εργασία και τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις για το αυτοκίνητο μπορείς να κάνεις service μόνος σου γλυτώνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος χρημάτων.

Tip: Υπάρχουν πολλές εργασίες συντήρησης που μπορείς να κάνεις μόνος σου κι έτσι δε χρειάζεται να πληρώνεις κάθε χρόνο για ένα ολοκληρωμένο service αυτοκινήτου.  

Προσοχή! Δε συνίσταται να εκτελέσεις την οποιαδήποτε εργασία πάνω στο αυτοκίνητό σου αν δεν διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία και δεν έχεις την ακριβή επίγνωση του τι κάνεις για να φθάσει η εργασία σε ένα καλό επίπεδο. 

Επομένως; Αν είσαι πεπεισμένος ότι μπορείς να κάνεις service στο αυτοκίνητο μόνος σου σαν να ήσουν μηχανικός τότε ναι, μπορείς να το κάνεις!

Τι εργαλεία και εξοπλισμό θα χρειαστείς για να κάνεις service στο αυτοκίνητό σου; 

Αν είσαι από αυτούς που έχουν ένα φουλ- εξοπλισμένο γκαράζ με εργαλεία, τότε είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις. Αν πάλι όχι, μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστείς και να εξοπλιστείς με τα κατάλληλα εργαλεία πρωτού ξεκινήσεις. 

Tip: Έλεγξε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου αν αναφέρει κάπου εργαλεία και εξοπλισμό που χρειάζονται για το service του και προσάρμοσε την λίστα με τον εξοπλισμό σου ανάλογα. 

Ποιες είναι οι βασικές εργασίες που μπορείς να κάνεις μόνος σου; 

Αν έχεις κάποια εμπειρία πάνω στο service αυτοκινήτου, τότε οι εργασίες που θα ακολουθήσουν θα σου φανούν πολύ γνώριμες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός. 

Εργασία No1: Αλλαγή λαδιών και φίλτρο λαδιού 

Γενικότερα η αλλαγή λαδιών είναι από τις πρώτες εργασίες που εκτελεί κάποιος κάνοντας service στο όχημά του. 

Πως να το κάνεις; 

1. Ανύψωσε το αυτοκίνητο σου ώστε να έχεις πρόσβαση κάτω από τον μπροστινό χώρο του κινητήρα. 

2. Τοποθέτησε τη λεκάνη αποστράγγισης λαδιού κάτω από το πώμα κάρτερ. 

3. Ξεβίδωσε το καπάκι πλήρωσης λαδιού και χαλάρωσε το κάρτερ για να αρχίσει το λάδι να αποστραγγίζεται από το σύστημα. 

Προσοχή! Πριν συνεχίσεις τη διαδικασία θα πρέπει να περιμένεις να σταματήσει η αποστράγγιξη. 

4. Ξεβίδωσε το φίλτρο λαδιού και αποθήκευσέ το σε ένα ασφαλές σημείο. Κατόπιν άπλωσε μία μικρή ποσότητα λαδιού στην άκρη του νέου φίλτρου λαδιού.

5. Αντικατέστησε το βύσμα κάρτερ και χρησιμοποίησε το χωνί για να ρίξεις το καινούργιο λάδι στο σύστημα. 

6. Λειτούργησε τον κινητήρα 5-10 λεπτά για να κυκλοφορήσει το λάδι στο σύστημα, συμπλήρωσε λάδι αν απαιτείται κι είσαι έτοιμος!

Εργασία NO2: Αλλαγή υγρών στο αυτοκίνητο

Εκτός από την αλλαγή λαδιών στον κινητήρα, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά υγρά στο αυτοκίνητο τα οποία πρέπει να ελέγξεις και να αλλάξεις αν χρειάζεται. Τέτοια είναι: 

- Το αντιψυκτικό υγρό

- Το υγρό φρένων

- Το υγρό υδραυλικού τιμονιού

- Το υγρό παρμπρίζ

Hint: Σε καμία περίπτωση όλα αυτά θα χρειαστούν αλλαγή σε κάθε service που κάνεις, ωστόσο είναι σημαντικό να τα ελέγχεις σε κάθε service για να βεβαιώνεσαι ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. 

Πως να το κάνεις; 

Το καθαριστικό υγρό για το παρμπρίζ, και το αντιψυκτικό υγρό είναι κάποια από τα υγρά στο αυτοκίνητο που μπορείς πολύ εύκολα να αλλάξεις μόνος σου. 

Σιγουρέψου πριν ξεκινήσεις την αλλαγή αντιψυκτικού ότι η μηχανή του αυτοκινήτου είναι κρύα και ξεκίνα τη δουλειά! 

1. Τοποθέτησε μία λεκάνη κάτω από το ψυγείο, ώστε να πέσουν εκεί τα παλιά υγρά του αυτοκινήτου. Κατόπιν χαλάρωσε το μπουλόνι στη γωνία του ψυγείου για να αρχίσει η αποσράγγιση του συστήματος.  

2. Αφού ολοκληρωθεί η αποστράγγιση συνίσταται η χρήση ενός προϊόντος που θα καθαρίσει το σύστημα από τυχόν εναποθέσεις πριν γεμίσει και πάλι με το ψυκτικό υγρό. Για να το κάνεις αυτό, γέμισε το σύστημα με το προϊόν έκπλυσης και βάλε τον κινητήρα σε λειτουργία για μερικά λεπτά ώστε να αφήσεις το υγρό να κυκλοφορήσει και να καθαριστεί πλήρως το σύστημα. 

3. Αφαίρεσε το καθαριστικό υγρό από το ψυγείο και γέμισε με αντιψυκτικό υγρό. 

4. Βάλε και πάλι τον κινητήρα σε λειτουργεία με το καπάκι απενεργοποιημένο ώστε να απομακρύνεις όλο τον αέρα πριν σφραγίσεις. 

Τι γίνεται όμως με το υγρό φρένων και το υγρό υδραυλικού τιμονιού

Έλεγξε το επίπεδο του υγρού φρένων! 

1. Στάθμευσε το αυτοκίνητό σου σε επίπεδο έδαφος και ανέβασε το χειρόφρενο. 

2. Ανέβασε το καπό του αυτοκινήτου και ασφάλισέ το ώστε να σταθεί.

3. Εντόπισε το ρεζερβουάρ και βεβαιώσου ότι το υγρό φρένων βρίσκεται μεταξύ των επιπέδων MIN & MAX.

Hint: Το υγρό φρένων θα είναι κατάλληλο για χρήση μόνο σε περίπτωση που το χρώμα του είναι ελαφρύ χρυσό- καστανό

Έλεγξε το επίπεδο του υγρού υδραυλικού τιμονιού! 

1. Εντόπισε το ρεζερβουάρ του υγρού υδραυλικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται κοντά ή πάνω στον κινητήρα. 

2. Σκούπισε το ρεζερβουάρ με ένα καθαρό πανί για να ελέγξεις το επίπεδο πλήρωσης

Hint: Η στάθμη πρέπει να είναι μεταξύ των ενδείξεων MIN & MAX. Σε περίπτωση που η στάθμη είναι κάτω από την ένδειξη ΜΙΝ, τότε μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή στο σύστημα και θα πρέπει να ζητήσεις την συμβουλή ενός εξειδικευμένου μηχανικού. 

Εργασία NO3: Έλεγχος της πίεσης αέρα ελαστικών 

Μία από τις πιο εύκολες και ταυτόχρονα πιο σημαντικές εργασίες σε ένα service αυτοκινήτου, είναι να ελέγξεις την πίεση του αέρα των ελαστικών. 

Σημαντικό! Κάνοντας service αυτοκινήτου, θα πρέπει να ελέγξεις τη φθορά του πέλματος αλλά και τη συνολική εικόνα του ελαστικού. 

Hint: Κλίκαρε ΕΔΩ για να δεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σωστή πίεση των ελαστικών. 

Εργασία NO4: Αντικατάσταση φίλτου αέρα 

Το να αντικαταστήσεις το φίλτρο αέρα είναι επίσης μία από τις εργασίες που μπορείς να κάνεις μόνος στο σπίτι. Με τον καιρό το φίλτρο αέρα μπορεί να μαζέψει σκόνη κι άλλες ακαθαρσίες που εμποδίζουν την είσοδο αέρα στο αυτοκίνητο οδηγώντας έτσι στην μείωση της απόδοσης του. 

Πως να αλλάξεις το φίλτρο αέρα; 

1. Βρες στο μπροστινό μέρος του αυτοκίνητ ου το φίλτρο αέρα, ξεκούμπωσέ το και σύρε το προς τα έξω

2. Απλά και εύκολα σύρε ένα νέο φίλτρο αέρα στη θέση του παλιού και είσαι έτοιμος!

Εργασία NO5: Αλλαγή μπουζί 

Η αλλαγή μπουζί ενώ κάνεις service στο αυτοκίνητό σου είναι μία έξτρα εργασία που αξίζει όμως τον κόπο για να διατηρήσεις την μηχανή του αυτοκινήτου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. 

Tip: Αναλόγως με το πόσα χιλιόμετρα καλύπτεις τα μπουζί θέλουν αλλαγή ως επί το πλείστον κάθε χρόνο με παράλληλο τακτικό service

Εργασία NO5: Έλεγξε την εξάτμιση 

Μέρος του service είναι να ελέγξεις και την εξάτμιση του αυτοκίνητου. 

Πως; 

Με έναν φακό ακολούθησε κατά μήκος τον σωλήνα της εξάτμισης του αυτοκινήτου και έλεγξε για τυχόν ρωγμές, τρύπες ή περιοχές διάβρωσης που υποδηλώνουν ότι πρέπει να γίνει επισκευή. Σε περίπτωση που αντιληφθείς διαρροές ή σπασίματα στην εξάτμιση, χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα επιδιόρθωσης της εξάτμισης που θα επισκευάσουν το πρόβλημα. 

**Προσοχή! Θυμήσου ό,τι κάνεις στο αυτοκίνήτο σου να είναι κάτω από την πλήρη σύνεσή σου, έχοντας την ακριβή επίγνωση της εργασίας που σκοπεύεις να κάνεις. Ακόμη, προτείνεται η συμβουλή ή παρέμβαση ενός εξειδικευμένου μηχανικού για ένα πιο ασφαλή service στο αυτοκίνητό σου.  

All comments