Πως αλλάζω μπαταρία στο αυτοκίνητο;

Πως αλλάζω μπαταρία στο αυτοκίνητο;

Οι περισσότερες μπαταρίες μολύβδου- οξέος έχουν μέση διάρκεια ζωής 3-4 χρόνια. Όταν μάλιστα η μπαταρία φθάσει προς το τέλος της δε μπορεί να επαναφορτιστεί και είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί. Πως αλλάζω μπαταρία στο αυτοκίνητο; Μήπως αν φρόντιζες τη μπαταρία θα της έδινες λίγο περισσότερο χρόνο ζωής; 

Η σωστή φροντίδα της μπαταρίας δίνει χρόνο ζωής 

Για να κερδίσεις περισσότερο χρόνο ζωής στη μπαταρία του αυτοκινήτου σου, θα χρειαστεί να την φροντίζεις και σωστά. Συγκεκριμένα, η σωστή φροντίδα μπαταρίας αυτοκινήτου θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:  

1. Διατήρησε τις επιφάνειες της μπαταρίας καθαρές και στεγνές. 

Hint:  Μπορείς να καθαρίζεις τη μπαταρία με ένα υγρό πανί ή με ένα αντιστατικό πανί αντίστοιχα. 

2. Προστάτεψε τους πόλους της μπαταρίας και τα κλιπ σύνδεσης από τη διάβρωση 

3. Μην ανοίγεις τη μπαταρία αν δεν έχει πώμα. 

4. Έλεγχε ανά τακτικά διαστήματα τη κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας. 

Hint: Αν η τάση χωρίς φορτίο είναι κάτω από 12,3V, πρέπει να φροντίσεις τη μπαταρία

Η σωστή φροντίδα της μπαταρίας περιλαμβάνει τον τακτικό έλεγχο 

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να ελέγχεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μπαταρία του αυτοκινήτου.  Σε περίπτωση που η μπαταρία σου, παρουσιάσει κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, είναι καλό να επισκεφτείς κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό. Τα σημάδια αυτά είναι τα εξής: 

1. Οι ακροδέκτες φέρουν σημάδια πως έχουν χτυπηθεί. 

2. Οι πλαϊνοί ακροδέκτες έχουν σημάδια υπερβολικά υψηλής ροπής

3. Τα άκρα της μπαταρίας σπρώχνονται προς τα έξω. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε υποδεικνύει ότι υπάρχει μεγέθυνση των πλακών. 

Σημαντικό για τη φροντίδα της μπαταρίας είναι να την επαναφορτίζεις 

Όταν δεις ότι χρειάζεται, είναι σημαντικό να επαναφορτίσεις τη μπαταρία του αυτοκινήτου και να μην το παραλείψεις, ειδικά αν θες να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής της. Όσον αφορά την επαναφόρτιση της μπαταρίας, είναι καλό να γνωρίζεις μερικά από το παρακάτω: 

1. Χρησιμοποίησε επώνυμους και κατάλληλους φορτιστές μπαταριών μολύβδου και μη ξεχνάς να διαβάζεις και να τηρείς όσα λένε οι οδηγίες χρήσης

Hint: Βρες στο autoplanet τους φορτιστές μπαταρίας Noco και Osram. 

2. Μη φορτίζεις ποτέ παγωμένη μπαταρία ή μπαταρία άνω των 45 βαθμών κελσίου. 

3. Για την επαναφόρτιση, πρέπει να συνδέσεις τον θετικό πόλο της μπαταρίας με το θετικό πόλο του φορτιστή και τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας με τον αρνητικό πόλο του φορτιστή αντίστοιχα. 

4. Πριν ενεργοποιήσεις τη διαδικασία φόρτισης, θα πρέπει να έχεις συνδέσει ήδη τη μπαταρία. Αντιστοίχως, έπειτα από την πλήρη φόρτιση θα πρέπει να απενεργοποιήσεις πρώτα το φορτιστή. 

Προσοχή! Ο χώρος στον οποίο φορτίζεις τη μπαταρία, θα πρέπει να έχει καλό εξαερισμό. Επιπλέον, διέκοψε τη φόρτιση αν η μπαταρία ζεσταθεί ή αρχίσει να εκρέει οξύ.  

Πως αλλάζω μπαταρία στο αυτοκίνητο; 

Και ερχόμαστε στο καίριο ζήτημα. Πώς να αλλάξεις μπαταρία στο αυτοκίνητο; Η αντικατάσταση λοιπόν της μπαταρίας θα πρέπει να γίνει σωστά αλλά και με ασφάλεια . Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία, φόρεσε προστατευτικά γάντια και γυαλιά για να αποφύγεις πιθανόν τραυματισμούς από το οξύ της μπαταρίας. Η διαδικασία αντικατάστασης μπαταρίας αναλύεται στα από κάτω βήματα: 

1. Πριν την απενεργοποίηση του κινητήρα σου, προτείνουμε να έχεις αντικαταστήσει μία προσωρινή πηγή ρεύματος έτσι ώστε κατά την αλλαγή της παλιά μπαταρίας να μη μείνει το αυτοκίνητο χωρίς ρεύμα και χαθούν τυχόν δεδομένα του εγκεφάλου ή ραδιοφωνικές επιλογές

2. Αφαίρεσε τον αρνητικό ακροδέκτη της μπαταρίας και κατόπιν τον θετικό. 

3. Αποσύνδεσε τη μπαταρία και χαλάρωσε το σύστημα στήριξής της. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να την επιθεωρήσεις για τυχόν ρωγμές ή σπασίματα από όπου θα μπορούσε να διαρρεύσει ηλεκτρολύτης. Αφού κάνεις αυτό τον έλεγχο, μπορείς να αφαιρέσεις τη μπαταρία από το αυτοκίνητο. 

4. Έλεγξε προσεχτικά τις άκρες των καλωδίων και την καλωδίωση έτσι ώστε να διαπιστωθεί η καθαριότητα και η έλλειψη διάβρωσης. 

Hint: Μπορείς να καθαρίσεις τυχόν διαβρώσεις με ειδικό σπρέυ. Ακόμη μπορείς να δοκιμάσεις να καθαρίσεις με ζεστό νερό ή με διάλυμα ζεστού νερού και σόδας. Ωστόσο, αν η διάβρωση είναι ακραία, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί το καλώδιο ή να επισκευαστεί ή καλωδίωση. 

5. Καθάρισε καλά τη βάση του χώρου της μπαταρίας από τυχόν σκόνες και ακαθαρσίες. 

Hint: Αν η βάση έχει διαβρωθεί θα πρέπει να την ξεπλύνεις καλά με νερό και αφού στεγνώσει μπορείς να βάψεις τα σημεία που έχουν διαβρωθεί. 

6. Εγκατέστησε τη καινούργια μπαταρία και σταθεροποίησε καλά το σύστημα στήριξής της. 

7. Σύνδεσε πρώτα τον θετικό ακροδέκτη και κατόπιν τον αρνητικό. Στη συνέχεια ψέκασε με ένα αντιδιαβρωτικό – προστατευτικό σπρέυ.

Επισκέψου το www.autoplanet.gr και βρες τις μπαταρίες αυτοκινήτου Bosch στις πιο προσιτές τιμές της αγοράς.

All comments