Οδηγός: Αλλαγή υγρού φρένων και υδραυλικού τιμονιού

Οδηγός: Αλλαγή υγρού φρένων και υδραυλικού τιμονιού

Το υγρό φρένων αλλά και το υγρό υδραυλικού τιμονιού είναι κατασκευασμένα από διαφορετικές ουσίες  και έχουν διαφορετικές χρήσεις. Ωστόσο, και τα δύο είναι σημαντικά και θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά. Μάθε, πως  και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορείς να αλλάξεις μόνος σου το υγρό φρένων αλλά και το υγρό υδραυλικού τιμονιού. 

Τι είναι το υγρό φρένων; 

Με τον όρο υγρό φρένων, εννοούμε ένα υδραυλικό υγρό το οποίο χρησιμοποιείτε για τη μεταφορά δύναμης στο σύστημα πέδησης, όσο και στη μετάδοση πίεσης στο σύστημα του συμπλέκτη

Το σύστημα φρένων είναι από τα βασικότερα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που εφοδιάζουν τα σύγχρονα οχήματα. Οι κατασκευαστές μάλιστα προσδίδουν μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα φρένων, προσθέτοντας επιπλέον συστήματα όπως είναι το ABS, ESP, ASR, EBS κ.α. Τα υγρά φρένων, μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς να συντηρήσεις, ωστόσο η  αλλαγή του υγρού φρένων είναι σημαντική και απαραίτητη σε ένα αυτοκίνητο, καθώς το υγρό φρένων είναι αυτό που κάνει το σύστημα των φρένων αποτελεσματικό. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης τα φρένα μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη κι αν τα επίπεδα του υγρού φρένων δεν είναι επαρκή. Ωστόσο, σε περίπτωση ακραίων συνθηκών ή απότομου φρεναρίσματος για αποφυγή κινδύνου, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. 

Hint: Αν ελέγξεις τα επίπεδα του υγρού φρένων και δεις ότι αυτά είναι χαμηλά μην βιαστείς να συμπληρώσεις ή να τα αλλάξεις. Τα φθαρμένα τακάκια ή μία διαρροή του υδραυλικού συστήματος, μπορεί να είναι ο λόγος για το χαμηλό επίπεδο υγρού φρένων. Επομένως, σιγουρέψου πρώτα ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

Τι άλλο να ξέρεις για τα υγρά φρένων; 

1. Τα υγρά φρένων κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες όπως είναι Dot 4 ή Dot 5 κ.α. Τα υγρά φρένων ταξινομούνται κατά τα σημεία βρασμού τους. 

2. Τα τακάκια των φρένων δημιουργούν τεράστια τριβή όταν πιέζονται πάνω στο τύμπανο ή στο δίσκο και υπόκεινται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς, αν το υγρό φρένων φθάσει σε σημείο βρασμού εξατμίζεται και γίνεται συμπιέσιμο. Αυτό σημαίνει ότι και τα υγρά υδραυλικού θα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. 

3. Σημαντική ιδιότητα σε ένα υγρό φρένων αποτελεί το ιξώδες. Συγκεκριμένα, όλα τα υγρά φρένων πρέπει να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές SAE στους -40 βαθμούς κελσίου και στους 100 βαθμούς κελσίου. 

Πως να αλλάξεις το υγρό φρένων; 

Βήμα 1ο

Στάθμευσε το αυτοκίνητο σου σε ένα επίπεδο σημείο, ανέβασε το χειρόφρενο και κατόπιν ανέβασε το καπό του αυτοκινήτου και ασφάλισε το ώστε να σταθεί. 

Βήμα 2ο

Έλεγξε τη στάθμη του υγρού φρένων για να βεβαιωθείς ότι βρίσκεται μεταξύ των ενδείξεων MIN και MAX. Σε περίπτωση που η ένδειξη είναι κάτω από το MIN θα πρέπει να ρωτήσεις κάποιον εξειδικευμένο μηχανικό. 

Σημαντικό! Μην προσθέσεις υγρό φρένων σε περίπτωση που το ρεζερβουάρ του είναι άδειο ή αν το πεντάλ του φρένου ακουμπά στο πάτωμα. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα των φρένων μπορεί να έχει διαρροή και καλό είναι να μην χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο μέχρι να το δει κάποιος μηχανικός και να επιλύσει το πρόβλημα. 

Τι να ξέρεις για το υγρό υδραυλικού τιμονιού; 

Το υδραυλικό υγρό είναι το υγρό που χρησιμοποιείται στο σύστημα οδήγησης. Το συγκεκριμένο υγρό, ρέει μέσω της αντλίας του υδραυλικού συστήματος και βοηθάει έτσι ώστε να στρίβει το τιμόνι εύκολα. 

Προσοχή! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το υγρό φρένων αλλά και το υγρό υδραυλικό τιμονιού, δεν θα πρέπει  σε καμία περίπτωση να αναμειγνύονται μεταξύ τους. 

Hint: Βρες στο autoplanet.gr το λάδι υδραυλικού τιμονιού της Motul. 

Πως να αλλάξεις το υγρό υδραυλικού τιμονιού; 

Βήμα 1ο

Εντόπισε το ρεζερβουάρ του υγρού υδραυλικού συστήματος. 

Hint: Συνήθως αυτό βρίσκεται πάνω ή κοντά στον κινητήρα και μπορεί να είναι πλαστικό. 

Βήμα 2ο

Σκούπισε το ρεζερβουάρ με ένα καθαρό πανί, έτσι ώστε να ελέγξεις το επίπεδο πλήρωσης. 

Σημαντικό! Η στάθμη πρέπει να είναι μεταξύ των ενδείξεων MIN & MAX. Σε περίπτωση που η ένδειξη είναι κάτω από το MIN, τότε μπορεί να υπάρχει κάποια πιθανή διαρροή στο σύστημα και θα πρέπει να πάρεις την γνώμη ενός εξειδικευμένου μηχανικού. 

Μπες στο www.autoplanet.gr και βρες υγρά φρένων, υγρά υδραυλικού και άλλα λιπαντικά για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου στις πιο προσιτές τιμές της αγοράς.

Μη χάσεις ακόμα τα νέα υγρά φρένων από την ATE

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για το όχημά σου, μείνε συντονισμένος στο Blog μας! 

All comments