Πώς να συμπληρώσεις σωστα λάδι;Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Πώς να συμπληρώσεις σωστα λάδι;Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Η μέτρηση της στάθμης των λαδιών στο αυτοκίνητο δεν είναι και τόσο δύσκολη διαδικασία κι επομένως μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς τη βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου ειδικού. Επισκέπτοντας το Autoplanet μπορείς να βρεις μια μεγάλη γκάμα από λάδια, με βάση πάντα τις προδιαγραφές του οδηγού του αυτοκινήτου στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Πώς να μετρήσεις την στάθμη του λαδιού;

Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε ανηφορικό ή κατηφορικό δρόμο, καθώς και να έχεις σβήσει τη μηχανή του αυτοκινήτου 10 λεπτά νωρίτερα. Τα βήματα που θα ακολουθήσουν είναι απλά:

1. Εντοπίζεις τον δείκτη λαδιού που έχει σχήμα σαν δαχτυλίδι με έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα και τον βγάζεις.

2. Σκουπίζεις τον δείκτη καλά με ένα καθαρό και στεγνό πανί. 

3. Τον τοποθετείς ξανά στην υποδοχή από την οποία τον έβγαλες.

4. Τέλος, τον βγάζεις και πάλι και βλέπεις σε ποιο σημείο σταματά το ίχνος των λιπαντικών.

Σημαντικό: Η διαφορά μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης ένδειξης είναι τις περισσότερες φορές ένα λίτρο λάδι.

Τι γίνεται αν το λάδι ξεπεράσει την στάθμη της μέγιστης ένδειξης;

Σε καμία περίπτωση το λάδι δε θα πρέπει να ξεπεράσει την στάθμη της μέγιστης ένδειξης. Αν συμβεί αυτό προκύπτουν προβλήματα όπως είναι:

i  Αυξάνεται η πίεση του λαδιού

ii  Δημιουργούνται αφροί στο λιπαντικό

iii  Πέφτει η απόδοση του αυτοκινήτου

Πώς να συμπληρώσεις το λάδι;

Έκανες την μέτρηση του λαδιού και η στάθμη ήταν χαμηλή; Μην ανησυχείς, η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι εύκολη.

1. Αφαίρεσε το καπάκι πλήρωσης του λαδιού που βρίσκεται συνήθως στην πάνω πλευρά του κινητήρα.

2. Ρίξε την απαραίτητη ποσότητα λαδιού χρησιμοποιώντας ένα καθαρό χωνί.

3. Βάλε ξανά το πώμα

4. Έλεγξε ξανά τη στάθμη του λαδιού, ώστε να σιγουρευτείς ότι βρίσκετε κάτω από το μέγιστο επίπεδο. Η υπερπλήρωση άλλωστε μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον καταλύτη.

Tip: Μπορείς να ξεκινήσεις την διαδικασία με μία μικρή ποσότητα αρχικά και επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι το λάδι να φθάσει στο απαραίτητο επίπεδο.

Ανακάλυψε στο AutoPlanet  επώνυμες μάρκες λαδιών όπως Castrol, Elf, Liqui Moly, Mobil, Motul, Shell στις πιο προσιτές τιμές!

Πόσο λάδι θα χρειαστείς για μία αλλαγή; 

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το μέγεθος του κινητήρα σου. Για παράδειγμα για ένα επιβατικό αυτοκίνητο θα χρειαστείς από 3 έως 7 λίτρα, ενώ για ένα αυτοκίνητο με ξηρό κάρτερ μπορεί να χρειαστείς 10 έως 12 λίτρα κατά μέσο όρο. Η ακριβής ποσότητα λαδιού που θα χρειαστείς αναγράφεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή. 

Hint: Απευθύνσου στον μηχανικό σου για να σου πει πόσο λάδι θα χρειαστείς για να αλλάξεις σωστά τα λάδια στον κινητήρα του οχήματός σου. 

Extra Hint: Το φίλτρο λαδιού θα πρέπει να αλλαχθεί ταυτόχρονα. Συνεπώς και ο όγκος λαδιού θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερος όταν ανανεώνεις ταυτόχρονα το φίλτρο λαδιού. 

Πως να αλλάξεις φίλτρο λαδιού;

1. Αρχικά, για να αλλάξεις φίλτρο λαδιού θα πρέπει να έχεις πρόσβαση στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου και τα αλλάζεις αφού πρώτα έχεις αδειάσει τον κινητήρα από λάδια. 

2. Βρες το φίλτρο λαδιού. Συνήθως είναι σε μαύρο χρώμα και μοιάζει με κουτί αναψυκτικού. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι σε αρκετά δυσπρόσιτο σημείο κι έτσι θα χρειαστεί να αφαιρέσεις επιπλέον πλαστικά προστατευτικά για να έχεις πρόσβαση. 

3. Ξεβίδωσε το φίλτρο λαδιού  σιγά σιγά με ένα ειδικό κλειδί για φίλτρο λαδιού. Σε αυτό το σημείο επίσης θα πρέπει να τοποθετήσεις κάτω από το φίλτρο λαδιού ένα δοχείο αποστράγγισης καθώς το φίλτρο έχει μέσα περίπου 200ml λαδιού τα οποία θα χυθούν κάτω αν δεν τοποθετήσεις το δοχείο. 

4. Αφού αφήσεις για λίγη ώρα να αποστραγγισθεί το λάδι, άρχισε να βιδώνεις το νέο φίλτρο προσεχτικά και χωρίς να το σφίξεις υπερβολικά. 

Προσοχή! Από τη στιγμή που η τσιμούχα του φίλτρου, έρθει σε επαφή με τη βάση του φίλτρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί λιγότερο από μία στροφή. 

5. Βάλε τα προστατευτικά πλαστικά που τυχόν έχεις αφαιρέσει και είσαι έτοιμος! Τώρα μπορείς να αλλάξεις και τα λάδια του κινητήρα

Συμβουλή: Αν δεν είσαι σίγουρος πως να αλλάξεις το φίλτρο λαδιού, είναι καλύτερα να συμβουλευτείς τον μηχανικό σου! 

Μην ξεχνάς! Στο Autoplanet.gr μπορείς να βρεις τα φίλτρα λαδιού Mann Filter, με 20% έκπτωση. Βάλε στην αναζήτηση το μοντέλο και τον κινητήρα του οχήματός σου και βρες το φίλτρο λαδιού που σου ταιριάζει. 

All comments