Τακάκια: Πότε χρειάζονται αλλαγή και πως θα το καταλάβεις;

Τακάκια: Πότε χρειάζονται αλλαγή και πως θα το καταλάβεις;

Η ασφάλεια στις μετακινήσεις μας εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση των φρένων του αυτοκινήτου, τα οποία και χρειάζεται να διατηρούνται στην πιο άρτια κατάσταση. Κάθε πότε όμως πρέπει να αλλάζεις τακάκια και πως θα το καταλάβεις

Κάθε πότε να αλλάζεις τακάκια; 

Καλό είναι να αλλάζεις τακάκια κάθε 20.000 με 40.000 χιλιόμετρα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αρκεστείς σε αυτό καθώς ο χρόνος αλλαγής στα τακάκια εξαρτάται και από τον τρόπο οδήγησης. Για παράδειγμα ένας «μετρημένος» οδηγός μπορεί να κάνει έως και 40.000 χιλιόμετρα ενώ ένας πιο «νευρικός» οδηγός μπορεί να μη βγάλει ούτε 15.000 χιλιόμετρα. 

Hint: Υπάρχουν αυτοκίνητα, τα οποία διαθέτουν σύστημα ειδοποίησης φθοράς των φρένων. Όταν έτσι ανάψει η αντίστοιχη λυχνία, απομένουν περίπου 3.000 χιλιόμετρα μέχρι τα τακάκια να φτάσουν στο τέλος τους. Αν, το αυτοκίνητό σου παρέχει αυτό το σύστημα τότε έχε το υπόψιν σου και δρομολόγησε την αλλαγή στα τακάκια. 

Extra hint: Εκτός από την αλλαγή στα τακάκια, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι συντήρηση απαιτεί και το υγρό φρένων. Ο χρόνος ζωής του υγρού φρένων είναι 2-3 χρόνια αλλά και πάλι εξαρτάται από διάφορες συνθήκες. 

Πως θα καταλάβεις ότι τα τακάκια χρειάζονται αλλαγή; 

Εκτός από το χρονικό περίπου όριο που τα τακάκια χρειάζονται αλλαγή, είναι καλό να γνωρίζεις και να αναγνωρίζεις όλα εκείνα τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι τα τακάκια χρειάζονται αλλαγή άμεσα. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα σημάδια που μπορεί να πέσουν στην αντίληψή σου: 

Σημάδι 1ο 

Θα ακούσεις έναν τσιριχτό θόρυβο ή θόρυβο έντονης τριβής κάθε φορά που πατάς το πεντάλ του φρένου. 

Σημάδι 2ο 

Θα δεις το πεντάλ του φρένου να είναι σε πιο χαμηλή θέση απ’ ότι συνήθως. 

Σημάδι 3ο 

Θα ανακαλύψεις δονήσεις στο πεντάλ του φρένου ή το τιμόνι. Αυτές προειδοποιούν για έντονη τριβή. 

Σημάδι 4ο 

Ένα άλλο σημάδι είναι η μαύρη μαζεμένη σκόνη στις ζάντες του αυτοκίνητου και κυρίως στις μπροστινές. 

Σημάδι 5ο 

Τέλος, ένα άλλο σημάδι είναι ότι μπορεί να παρατηρήσεις χαμηλή απόδοση στα φρένα σου. 

Μην ξεχνάς! Για να παραμείνεις ασφαλής στον δρόμο, είναι καίριας σημασίας να έχεις την δυνατότητα να φρενάρεις ανά πάσα στιγμή. Αν δεν μπορείς να φρενάρεις αποτελεσματικά και αντιλαμβάνεσαι περίεργα συμπτώματα κάθε φορά που πατάς το πεντάλ του φρένου, τότε απευθύνσου άμεσα σε έναν ειδικό. 

Μην ξεχνάς ακόμη... Επισκέψου το www.autoplanet.gr και βρες υγρά φρένων, λάδια κινητήρα, λάδια κιβωτίου ταχυτήτων, βαλβολίνες, λάδια υραυλικού τιμονιού, λάδια moto, αντιψυκτικά αλλά και καθαριστικά τζαμιών στις πιο προσιτές τιμές. 

All comments