Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα λάδια αυτοκινήτου;

Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα λάδια αυτοκινήτου;

Θα έχεις παρατηρήσει ότι σε όλα τα λάδια αυτοκινήτου, υπάρχουν δύο αριθμοί οι οποίοι και καθορίζουν το ιξώδες του λιπαντικούαλλά και άλλοι δείκτες  εξίσου σημαντικοί. Τι ακριβώς σημαίνουν όμως οι αριθμοί στα λάδια του αυτοκινήτου; 

Τι είναι το ιξώδες; 

Το ιξώδες ενός λιπαντικού κινητήρα, αναφέρεται στο πόσο εύκολα ρέει το λιπαντικό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Υπάρχουν δύο αριθμοί που καθορίζουν το ιξώδες ενός λιπαντικού. Ο πρώτος αριθμός προηγείται από το γράμμα “W”, που αντιστοιχεί στην λέξη “Winter” ή αλλιώς χειμώνας και η συγκεκριμένη μέτρηση αφορά το πώς ρέει ένα λιπαντικό όταν είναι κρύο. Ο δεύτερος αριθμός μετά το w αντίστοιχα ορίζεται από το πώς ρέει ένα λιπαντικό όταν υπάρχουν κανονικές συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα. 

Πως μετράται το ιξώδες; 

Η SAE (Society of Automotive Engineers) έχει αναπτύξει μία κλίμακα για τα λιπαντικά κινητήρων. Με βάση λοιπόν την κλίμακα SAE, και όπως είπαμε και πριν, ο αριθμός που προηγείται του “W” υποδηλώνει τη ροή του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, όσο μικρότερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο λεπτόρρευστο θα είναι το λιπαντικό στο κρύο. Για παράδειγμα, ένας κινητήρας που λειτουργεί σε ψυχρό κλίμα θα επωφεληθεί από 0W ή 5W

Αντίστοιχα, ο αριθμός μετά το “w”, όπως είπαμε επίσης πριν, υποδηλώνει πως ρέει ένα λιπαντικό σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας κινητήρα. Έτσι, σε υψηλές θερμοκρασίες το λιπαντικό 10W30 ρέει ευκολότερα από το 10W40

Παραδείγματα από ιξώδη λιπαντικών και τι σημαίνουν

5W30 

Ένα λιπαντικό κινητήρα 5W30 αποτελεί τον συνηθέστερο βαθμό ιξώδους. Μπορεί να λειτουργήσει σε ψυχρό κλίμα και να χρησιμοποιήσει το ιξώδες 30 όταν επιτευχθεί η πλήρης θερμοκρασία λειτουργίας

5W40 

Είναι σχεδιασμένο να ρέει όπως ένα λιπαντικό με ιξώδες 5 σε ψυχρή εκκίνηση αλλά και όπως ένα λιπαντικό με ιξώδες 40 όταν ο κινητήρας έχει φθάσει σε κανονική λειτουργία θερμοκρασίας. 

10W40 

Ένα λιπαντικό κινητήρα 10W4O ρέει σαν ένα λιπαντικό με ιξώδες 10 από τη στιγμή της εκκίνησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ρέει όμως και σαν ένα λιπαντικό με ιξώδες 40 όταν ο κινητήρας φθάσει σε κανονική λειτουργία θερμοκρασίας

Ένα πρακτικό παράδειγμα…

Αν υποθέσουμε ότι η θερμοκρασία πέσει στους -20 βαθμούς κελσίου, τότε το λάδι κινητήρα με ιξώδες 0W30 θα έχει την καλύτερη απόδοση, έχοντας το μικρότερο ιξώδες που είναι κατάλληλο για μία ψυχρή εκκίνηση τον χειμώνα. Όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, ακολουθεί το λάδι κινητήρα με ιξώδες 5W30 το οποίο φαίνεται ότι ρέει δυσκολότερα από το προηγούμενο χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Τέλος, στα υπόλοιπα ιξώδη τα οποία είναι και μεγαλύτερα, το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο εφόσον δεν μπορούν να ρεύσουν σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.

Άλλα σημαντικά Χαρακτηριστικά και Δείκτες των Λιπαντικών!

1. Αντοχή στην οξείδωση 

Το λιπαντικό όταν λειτουργεί ο κινητήρας δεν πρέπει να αλλάζει χημική σύσταση και δεν πρέπει να οξειδώνεται. Η οξείδωση του λιπαντικού μπορεί να προκαλέσει  διάβρωση και αποφλοίωση των μεταλλικών επιφανειών ή με άλλα λόγια γήρανση του λιπαντικού. 

2. Απορρυπαντικότητα- Διασκορπισμός 

Οι ιδιότητες αυτές του λαδιού, χαρακτηρίζουν τη δυνατότητά του να συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια μέσα στη μάζα του όπως για παράδειγμα τα γρέζια των τριβόμενων επιφανειών αλλά και τα κατάλοιπα της καύσης. Αυτά τα ξένα σωματίδια, φθάνουν στο φίλτρο λαδιού και γι’ αυτό το λάδι μαυρίζει. 

Σημαντικό: Σε περίπτωση που το λάδι δεν μαυρίσει ύστερα από ορισμένη χρήση, δημιουργεί υποψίες ότι δεν διαθέτει τις απαιτούμενες ιδιότητες καθαρισμού

3. Θερμοκρασία ανάφλεξης 

Το λάδι αυτοκινήτου πρέπει να αντέχει σε υψηλή θερμοκρασία διότι, με αυτή εξατμίζονται τα πτητικά συστατικά του λαδιού, αναφλέγονται και το λάδι καίγεται. 

4. Ειδική θερμότητα 

Η ειδική θερμότητα χαρακτηρίζει την ψυκτική ικανότητα του λαδιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η ειδική θερμότητα τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητα του λαδιού να διώχνει τη θερμότητα από τις τριβόμενες επιφάνειες και να τη μεταφέρει στο κάρτερ. 

5. Το ειδικό βάρος 

Το ειδικό βάρος, είναι το βάρος ορισμένου όγκου σε σχέση με το βάρος ίσου όγκου νερού. Το ειδικό βάρος του λαδιού είναι περίπου 0,9. 

 Πώς να βρεις το σωστό λιπαντικό για το όχημά σου; 

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να βρεις το σωστό λιπαντικό κινητήρα για το όχημά σου.

1. Το ιξώδες

2. Τις απαιτήσεις προδιαγραφών του κατασκευαστή 

Ανάλογα με τον φορέα πιστοποίησης των λιπαντικών ταξινομούνται σε κατηγορίες με βασικούς φορείς σε API,ACEA. Ας δούμε την ορολογία τους.

Τα αρχικά ACEA (ACEA - European Automobile ManufacturerΆs Association) αφορούν τις προδιαγραφές για τα λάδια που έχει θεσπίσει ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Τα αρχικά API (American Petroleum Institute) αφορούν τις προδιαγραφές για τα λάδια που έχει θεσπίσει το Αμερικάνικο Πετρελαϊκό Ινστιτούτο.

Οι Προδιαγραφές Κατασκευαστών, αφορούν προδιαγραφές που έχουν θεσπίσει οι κατασκευαστές. Οι παραπάνω προδιαγραφές είναι απόλυτα αποδεκτές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρίες κατασκευής λιπαντικών.

Για να βρεις επομένως το σωστό λιπαντικό κινητήρα αυτοκινήτου θα πρέπει να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο, όπου αναγράφονται συγκεκριμένες απαιτήσεις που πρέπει να πληρεί το λάδι. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αναζήτηση στην αρχική σελίδα του autoplanet.gr όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις τη μάρκα, το μοντέλο και τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου κι αμέσως θα εμφανιστούν λιπαντικά κινητήρα που ταιριάζουν στις προδιαγραφές του οχήματός σου. 

Hint: Αν ήδη ξέρεις το λιπαντικό κινητήρα που ταιριάζει στο όχημά σου κάνε κλικ ΕΔΩ για να διαλέξεις ανάμεσα σε επώνυμα Brands και σε χαμηλές τιμές

All comments