Γυναίκα εφηύρε τους υαλοκαθαριστήρες!

Γυναίκα εφηύρε τους υαλοκαθαριστήρες!

Ξέρουμε ότι το τηλέφωνο το εφηύρε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και τον ηλεκτρικό λαμπτήρα ο James Watt, σπάνια όμως γίνεται λόγος για γυναίκες εφευρέτριες. Πολλοί και κυρίως όσοι θεωρούν τις γυναίκες «ατζαμήδες οδηγούς», θα εκπλαγούν μαθαίνοντας ότι γυναίκα εφηύρε τους υαλοκαθαριστήρες!  

Η γυναίκα που εφηύρε τους υαλοκαθαριστήρες και η ιδέα! 

Πίσω στο Νοέμβριο του 1903, η Μαίρη Άντερσον βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκείνη τη μέρα χιόνιζε και η Άντερσον πήρε το τραμ για να δει τα αξιοθέατα της πόλης. Ωστόσο διαπίστωσε ότι  στο τραμ έμπαζε κρύο, αφού ο οδηγός είχε ανοιχτό το πλαϊνό του παράθυρο και με ένα πανί καθάριζε το παρμπρίζ για να βλέπει μπροστά στο δρόμο. Μάλιστα, δεν ήταν και λίγες οι φορές που αναγκάζονταν να βγάλει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο προκειμένου να δει. 

Κάπως έτσι ήρθε και η ιδέα… Η Άντερσον αδιαφορώντας πλέον για τα αξιοθέατα άρχισε να σκέφτεται ένα τρόπο με τον οποίο ο οδηγός θα μπορούσε να παραμείνει ζεστός μέσα στο όχημά του και χωρίς να ανησυχεί για το πώς θα καθαρίσει το παρμπρίζ του προκειμένου να έχει ορατότητα. 

Η εφεύρεση των υαλοκαθαριστήρων…

Η Μαίρη Άντερσον, εμπνεύστηκε ένα βραχίονα από καουτσούκ όπου μπορούσε να προσαρμοστεί στη βάση του παρμπρίζ και να πηγαίνει πέρα δώθε σκουπίζοντας το τζάμι. Η εφεύρεση λειτουργούσε με ένα μοχλό που χειρίζονταν ο οδηγός μέσα στο όχημα. Έτσι εφευρέθηκαν οι υαλοκαθαριστήρες και η Άντερσον υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1903. Κατόπιν, η Άντερσον το 1905 προσπάθησε να πουλήσει την εφεύρεση της σε πολλές εταιρείες, ωστόσο την απέρριψαν με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θα αποσπούσε τη προσοχή των οδηγών. 

Σαρλότ Μπράιντγουντ: Η γυναίκα που εξέλιξε την ιδέα της Άντερσον

Η Σαρλότ Μπραίντκουντ, ήταν η γυναίκα εκείνη που θέλησε να εξελίξει την ιδέα της Άντερσον και έτσι το 1917 υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τους πρώτους αυτόματους υαλοκαθαριστήρες, οι οποίοι θα λειτουργούσαν με ηλεκτρισμό. Παρόλα αυτά όπως και η εφεύρεση της Άντερσον, δεν είχε εμπορική επιτυχία. 

Οι υαλοκαθαριστήρες σήμερα! 

Κατά τη διάρκεια δεκαετιών, οι υαλοκαθαριστήρες βελτιώνονταν συνεχώς και πλέον αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αναλώσιμα πάνω στο αυτοκίνητο. Πλέον, ηλεκτρικά μοτέρ κινούν τους υαλοκαθαριστήρες και η εξέλιξή τους έχει «λύσει τα χέρια» των οδηγών. 

Πρωτοποριακός σχεδιασμός και άνεση με υαλοκαθαριστήρες Bosch 

Η Bosch, έχει αναπτύξει υαλοκαθαριστήρες που εγγυώνται μέγιστη ορατότητα ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Μερικά από τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσεις με τους Bosch υαλοκαθαριστήρες είναι: 

- Ελάχιστοι αεροδυναμικοί θόρυβοι χάρη στη μικρότερη επιφάνεια προσβολής της ροής του αέρα. 

- Βελτιωμένη καταλληλόλητα για το χειμώνα καθώς ο πάγος δε μπορεί να κολλήσει στο μεταλλικό πλαίσιο και στις αρθρώσεις. 

- Ομοιόμορφη φθορά χάρη στην ομοιόμορφη πίεση επαφής. 
- Ιδιαίτερα ανθεκτικοί και μέγιστη ορατότητα ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. 

Ανακάλυψε στο autoplanet.gr, τους υαλοκαθαριστήρες Bosch στις πιο προσιτές τιμές και συντονίσου στο Blog μας για να μαθαίνεις περισσότερα για τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και χρήσιμες συμβουλές για το όχημά σου

All comments