Γιατί να αλλάξεις φίλτρο λαδιού;

Γιατί να αλλάξεις φίλτρο λαδιού;

Το φίλτρο λαδιού είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κινητήρα μιας και όσο πιο σωστά λειτουργεί το φίλτρο λαδιού τόσο περισσότερο θα «ζήσει» ο κινητήρας. Μάθε εδώ, γιατί να αλλάξεις φίλτρο λαδιού. 

Τι είναι το φίλτρο λαδιού και πως λειτουργεί; 

Το φίλτρο λαδιού είναι αυτό που προστατεύει τον κινητήρα του αυτοκινήτου από τα μικρόβια που θα τον βλάψουν και για αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κινητήρα. Το φίλτρο λαδιού επίσης είναι αυτό που καθαρίζει το λάδι του κινητήρα.

Πριν δούμε πως λειτουργεί το φίλτρο λαδιού, ας ρίξουμε μία ματιά στο πως λειτουργεί το σύστημα λίπανσης του κινητήρα. Αρχικά το λάδι εισέρχεται στην αντλία του κινητήρα μέσω μίας οπής, η οποία βρίσκεται στο κάρτερ. Ασκώντας την κατάλληλη πίεση, το λάδι καταλήγει στο φίλτρο λαδιού. Έπειτα προχωράει στον κινητήρα και λιπαίνει τις βαλβίδες και τους εκκεντροφόρους. Τέλος, λιπαίνει αλλά και ψύχει τα τοιχώματα του πιστονιού, τα έμβολα και το ρουλεμάν επιστρέφοντας στο κάρτερ και έχοντας καθαρίσει τον κινητήρα από όλες τις βλαβερές ουσίες. 

Μπορούμε λοιπόν από αυτά  να συμπεράνουμε ότι το φίλτρο λαδιού πράγματι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κινητήρα. 

Hint: Προτείνεται να αλλάζεις φίλτρο λαδιού κάθε 7- 10 χιλιάδες χιλιόμετρα

Άρα το φίλτρο λαδιού είναι χρήσιμο για να: 

- Να εμποδίζει σε συνδυασμό με το λάδι την αύξηση της θερμότητας των μερών του κινητήρα που τρίβονται μεταξύ τους. 

- Να καθαρίζει τον κινητήρα από σκόνη, μεταλλικά κομμάτια και άλλες ακαθαρσίες. 

Από τι αποτελείται το φίλτρο λαδιού 

Το φίλτρο λαδιού αποτελείται από δύο βαλβίδες και ένα φίλτρο, όπου προστατεύονται από μία μεταλλική θήκη. Η μία βαλβίδα λέγεται βαλβίδα οπίσθιας διαρροής και δουλειά της είναι να εμποδίζει το λάδι να κινείται προς το φίλτρο όταν ο κινητήρας δε βρίσκεται σε λειτουργεία. Η άλλη βαλβίδα, ονομάζεται παρακαμπτήρια και δουλειά της είναι να επιτρέπει στο λάδι να ρέει μέσα στον κινητήρα. 

Τι φίλτρα λαδιού θα συναντήσεις στην αγορά 

Στην αγορά μπορείς να συναντήσεις δύο τύπους φίλτρων λαδιών οι οποίοι είναι οι εξής: 

1. Φίλτρο λαδιού ολικής ροής: Αυτό το φίλτρο επιτρέπει την πλήρη ροή του λαδιού στον κινητήρα. Για να επιτευχθεί αυτό, διαθέτει μία βαλβίδα παράκαμψης, η οποία ελέγχει το σύστημα λίπανσης και προστατεύει τις φλάτζες, τις τσιμούχες αλλά και τον κινητήρα. 

2. Παρακαμπτήριο φίλτρο λαδιού: Αυτό το φίλτρο λαδιού αποτελείται από δύο κυκλώματα. Στο ένα κύκλωμα κυκλοφορεί το βρώμικο λάδι και στο άλλο μία ποσότητα λαδιού που φιλτράρεται περιοδικά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία παράκαμψη και μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία καθαρίζεται και η ποσότητα του λαδιού. 

Τι φίλτρο λαδιού να επιλέξεις; 

Το φίλτρο λαδιού που θα τοποθετήσεις το αυτοκίνητό σου θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των βαλβίδων και των φλατζών. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επιλέξεις το φίλτρο λαδιού που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου. Επίσης, καλό είναι να συμβουλευτείς και το μηχανικό σου. 

Στο autoplanet.gr θα βρεις φίλτρα λαδιού για κάθε μοντέλο αυτοκινήτου και στην καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής. Μη ξεχνάς ακόμη! Όλα τα Mann filter έχουν έκπτωση 20%. 

All comments