Προστασία τον Χειμώνα: Αλυσίδες η Χιονοκουβέρτες ?

Προστασία τον Χειμώνα: Αλυσίδες η Χιονοκουβέρτες ?

Το χιόνι ίσως κάνει την εμφάνιση του κι αυτό το χειμώνα. Για τους οδηγούς αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να προμηθευτούν αντιολισθητικά συστήματα ειδικά αν μένουν ή αν σκοπεύουν να μετακινηθούν σε κάποια ορεινή περιοχή. Το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Aλυσίδες Χιονιού ή Χιονοκουβέρτες;

Αντιολισθητικές αλυσίδες 

                               

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι από τους πιο γνωστούς  τύπους αλυσίδων, καθώς συνδυάζουν την απόδοση και αξιοπιστία με το χαμηλό κόστος της αγοράς. Πρόκειται για μια αλυσίδα χαλύβδινων συνδέσμων που συνδέεται με ένα μεταλλικό δακτύλιο ή σύρμα που ταιριάζει με το μέγεθος της διαμέτρου του τροχού. 

 Υπάρχουν όμως κάποια μεινεκτήματα που πρέπει να αναφερθούν:

-Πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολλή δύναμη για να σφιχτεί και να στερεωθεί

-Παράγουν κραδασμούς κατά την οδήγηση

-Μπορεί να γρατζουνίσουν τα ελαστικά

-Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχουν τοποθετηθεί και στερεωθεί σωστά επειδή αν βγουν θα κάνουν ζημιά στην επιφάνεια του αυτοκινήτου σας.

Σημαντικό: Όταν το αυτοκίνητο διαθέτει τετρακίνηση τότε αυτές πρέπει να τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς. 

Τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων

Όσον αφορά την τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται τις αντίστοιχες οδηγίες που διαθέτουν και φυσικά να δοκιμάζουν τις αλυσίδες πάντα εκ των προτέρων. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τα βήματα τοποθέτησης:

1. Απλώνουμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό και πιάνουμε τις δύο άκρες του κεντρικού σωλήνα για να τις ενώσουμε στο άνω άκρο του τροχού. 

2.  Ενώνουμε το άνω άκρο της αλυσίδας στο άνω τμήμα, με σκοπό να καλυφθεί η πάνω περίμετρος του τροχού.        

                                         

3.  Στη συνέχεια απλώνουμε την αλυσίδα περιμετρικά της ρόδας ενώνοντας τους συνδέσμους που μπορεί να έχουν διάφοροι τύποι αλυσίδας.

                                         

4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στους άλλους τροχούς και μετακινούμε το αυτοκίνητο λίγα εκατοστά ώστε να αποκαλυφθεί το ακάλυπτο μέρος της ρόδας.

                                         

5. Ασφαλίζουμε το υπόλοιπο μέρος της αλυσίδας και αν υπάρχει διαθέσιμο κλιπ που τεντώνει την αλυσίδα το ενώνουμε.    

                                         

Σημαντικό: Για να καταλάβουμε ότι έχουμε τοποθετήσει σωστά τις αλυσίδες χιονιού θα πρέπει να ελέγξουμε αν είναι τεντωμένες. Σε περίπτωση που οι αντιολισθητικές μας είναι χαλαρές υπάρχει κίνδυνος να φύγουν από την θέση τους και να τυλιχτούν γύρω από την ανάρτηση του αυτοκινήτου προκαλώντας ζημιά.

                                               

Χιονοκουβέρτες

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι τοποθετούνται εύκολα και είναι ελαφριές, καθώς αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο ενώ είναι κατάλληλες ακόμη και για πάγο.

Προσοχή: Οι χιονοκουβέρτες μπορεί να σκιστούν εύκολα σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εκτός πάγου ή χιονιού κι επομένως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση.

                                 

Γενικότερες λεπτομέρειες για τις χιονοκουβέρτες

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας είναι κατάλληλες για οδήγηση σε χιόνι και είναι πιο εύχρηστες από τις απλές αλυσίδες. Η κατασκευή τους είναι από ανθεκτικό ύφασμα ειδικά σχεδιασμένο για να αυξάνει την τριβή στο χιόνι και τον πάγο. Οι χιονοκουβέρτες είναι κυρίως κατάλληλες για αυτοκίνητα με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά.

Τοποθέτηση χιονοκουβέρτας

Όπως ήδη είπαμε η τοποθέτηση της χιονοκουβέρτας είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με αυτή των αλυσίδων. Ας δούμε βήμα- βήμα την τοποθέτηση τους. 

1. Τοποθετούμε την υφασμάτινη αλυσίδα στην κορυφή του τροχού.

                     

2. Τραβάμε το κάλυμμα προς τα κάτω έτσι ώστε να το προσαρμόσουμε στη διάμετρο του τροχού. 

3. Τέλος, όταν το κάτω μέρος του ελαστικού που αγγίζει το πεζοδρόμιο δεν καλύπτεται από την χιονοκουβέρτα,  μετακινούμε το όχημα προς τα εμπρός ή πίσω αντίστοιχα κι έτσι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 3 μόλις απλά βήματα. 

Σημαντικό: Όπως με τις αλυσίδες χιονιού, έτσι και με τα αντιολισθιτικά πανιά χιονιού θα πρέπει να δοκιμάζονται εκ των προτέρων, ώστε να υπάρχει η σχετική εξοικείωση με αυτές. 

Κοινά σημεία:

Και οι δύο συστίνονται όταν χρήση των αλυσίδων είναι υποχρεωτική.

Η ταχύτητα περιορίζεται στα 40km / h.

Τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Αν το όχημά σας είναι 4×4, θα πρέπει να το τοποθετήσετε και στους τέσσερις τροχούς

                               

 

Bρείτε τις χιονοκουβέρτες ISSE ΕΔΩ με και αλυσίδες χιονιού Husky ΕΔΩ .

Μόνο στο Autoplanet.gr βρείτε ότι χρειάζεστε για το αυτοκίνητό σας για το χειμώνα!

 

All comments